ОШ Бранко Радичевић

Од настанка смо школа у којој се пуно тога дешава, али и школа која увек жели више, боље и другачије

КОНТАКТИРАЈТЕ ШКОЛУ:

ОШ Бранко Радичевић

Владимира Жестића 21,
Општина Панчево
26 000 Панчево

013 /352-663


os.bradicevic@open.telekom.rs

https://www.facebook.com/groups/61451312587/?ref=br_rs ;

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

О школи

Основна школа „Бранко Радичевић“ је једна од десет основних школа у Панчеву. Са радом је почела још 1827. године а данашњи назив носи од 1953. године. У садашњој згради школа се налази од 1965. године. Похађа је 707 ученика и у њој ради 44 наставника и 4 стручнa сарадника. Од 2003. године наша школа је чланица Унеско – АСП мреже школа. Од 2011. године наша школа је носилац плакете „Школа без насиља“.Школа остварује успешну сарадњу са локалном и широм заједницом. Наши ученици су се увек истицали на такмичењима свих нивоа и различитим ваннаставним активностима. Увек су заједно са наставницима били покретачи нових иницијатива и акција.
 

Визија и мото школе

Визија наше школе: Желимо да постанемо школа у којој се ради савременим наставним методама и облицима рада уз поштовање индивидуалности свих ученика и њихових развојних специфичности, која усађује и негује у новим генерацијама опште хумане вредности кроз отворен однос наставника, ученика и родитеља.

Мото наше школе: Од настанка смо школа у којој се пуно тога дешава, али и школа која увек жели више, боље и другачије.
 

Превенција насиља у школи


• Школа без насиља

Датум када је школа започела реализацију програма: 20.09.2005.

Ко је обезбедио средства: Александар Ђорђевић

Име и презиме ментора: Мирјана Трифуновић Паул

Добила плакету: 28.11.2011. године, програм још увек траје
 

• Искуство у Школи без насиља

Добити за школу су формирање и јачање унутрашње заштитне мреже; увођење школског полицајца у проблематику школе, ученика, родитеља и запослених у школи; едукација ученика у вези са облицима насиља и начином на који их спречавамо; наставак успешне сарадње с Вршњачким тимом; учествовање на семинарима и дебатама у вези са темом насиља; наставак сарадње с УНЕСКО тимом; повећано ангажовање ученика и родитеља у спречавању насиља; сарадња с локалном самоуправом; појачан васпитни рад са свим угроженим групама или појединцима;  промоција школских правила и реституција у складу са кршењем истих и прихватање свих добронамерних и корисних сугестија и њихово спровођење у дело.

Највећи изазов је био да се сви актери мотивишу и сензибилишу  како би  активно учествовали у свим активностима. Овај изазов превазилазимо још увек сталним освешћивањем за потребом решавања сукоба ненасилним путем и константно мењамо методологију рада у складу са потребама.
 

• Тим за заштиту деце од насиља

Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања у 2013/14. чине:

Поповић Марија-координатор,

Божичковић Весна, Бекић Весна, Абрамовић Смиља, Мирковић Коста, Михајлов Весна, Калиновић Оливер, Балабан Мирјана, Нововић Мирко, Пршић Вујичин Бранислава, Слијепчевић Александра, Стојковић Вера, Халупа Јелена, Раичковић Ивана, Ивановић Мирјана, Тот Нада и Зенг Весна.

Списак чланова Тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања  налази се на огласној табли школе за родитеље  као и време када се могу наћи.
 

• Програм заштите деце од насиља

Програмом заштите ученика су дефинисане превентивне активности, као и кораци и процедуре у поступању у заштити ученика од насиља. Такође је дефинисано шта се сматра насиљем, као и које све врсте и облике обухвата.

У оквиру превентивних активности Програма за заштиту ученика од насиља, планирано је организовање спортских активности у школи, организовање  и учешће у хуманитарним акцијама са циљем да се код ученика развије емпатија и солидарност.
 

• Активности наставника

Сајам здравехране - поводом обележавања  Међународног дана хране наставници су организовали сајам где је била изложена храна са немачког говорног подручја. У оквиру ове манифестације било је организовано предавање о здравим стиловима живота које су реализовали лекари из Завода за јавно здравље. Акцију су подржали родитељи и ученици.

Ускршња продајна изложба – учитељи су оганизовали прављење ускршњих украса и честитки у својим одељењима и затим организовали продајну изложбу чији приход је намењен куповини поклона за будуће прваке.

Дан породице – у оквиру обележавања Међународног дана породице организују се следеће активности: комбимнација такмичења у знању и вештинама циљем укључивања родитеља и ученика у заједничку активност коју организује школа.
 

• Активности ученика

У школи је активан Вршњачки тим који је заједно са Ученичким парламентом покретач  и реализатор многих акција.

Постоји Кутија поверења и организују се фер плеј турнири поводом прослава Дана школе, „Светог Саве“, Ускрса и других манифестација планираних Годишњим планом рада школе.

Вршњачка едукација се показала као добра превенција насиља.
 

• Сарадња са родитељима

Сајам здраве хране - поводом обележавања  Међународног дана хране наставници су организовали сајам где је била изложена храна са немачког говорног подручја. У оквиру ове манифестације било је организовано предавање о здравим стиловима живота које су реализовали лекари из Завода за јавно здравље. Акцију су подржали родитељи и ученици.

Дан породице – у оквиру обележавања Међународног дана породице организују се следеће активности: комбимнација такмичења у знању и вештинама циљем укључивања родитеља и ученика у заједничку активност коју организује школа.
 

• Сарадња са другим школама и локалном заједницом

Школа је учествовала у неколико пројеката са партнерском школом ШОСО „Мара Мандић“ Панчево.

Наша школа је у овиру пројекта Професионалне оријентације на преласку у средњу школу организовала Сајам занимања где су се презентовале све средње школе из града и учествовали су родитељи наших ученика представљајући своје занимање. Сајам је био отворен за све ученике осмог разреда основних школа Панчева.

Учествовали смо на хуманитарним акцијама, ликовним и литерарним конкурсима које је организовала локална заједница.
 

• Примери добре праксе, рад са ученицима који трпе/врше насиље и друго

Прозори у школском холу су осликани су тако да су  на њима илустрована школска правила.

У оквиру активности за спречавање електронског насиља организована су предавања за ученике и родитеље на тему „Кликни безбедно“ .
 

• Поделили бисмо са другим школама/поносни смо на:

Дан породице – у оквиру обележавања Међународног дана породице организују се следеће активности: комбимнација такмичења у знању и вештинама циљем укључивања родитеља и ученика у заједничку активност коју организује школа. Ученици и њихови родитељи се тимски такмиче у различитим  спортовима  од којих су неки забавног карактера. Присутан је такмичарски дух и позитивна атмосфера. То је интересантно дружење наставника, ученика и родитеља ван наставе.

Одржан „Светосавски турнир"

У ОШ „Бранко Радичевић“ у Панчеву од 20-26. јануара 2012. одржан је „Светосавски турнир“. Ученици су се такмичили у одбојци (мешовите ек...

Обележен пети по реду Дан хране

У ОШ „Бранко Радичевић“ у Панчеву 16. октобра 2013. године је обележен пети по реду Дан хране. Манифестацију је организовао Унеско тим школе. Традиц...