ОШ Бранко Радичевић, Велико Средиште

КОНТАКТИРАЈТЕ ШКОЛУ:

ОШ Бранко Радичевић, Велико Средиште

Стеријина 5,
Општина Вршац
26 334 Велико Средиште

013/ 892- 133


srediste@3dnet.rs

https://www.facebook.com/branko.radicevic.94?ref=br_rs&fref=browse_search

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

О школи

У подножју Вршачких планина, у југоисточном делу Баната, четири километара од државне границе са Румунијом налази се Велико Средиште. У овом селу већ више векова живе заједно Срби, Мађари, Чеси, Румуни, Словаци, Немци, Македонци, Роми и припадници других народа и националних мањина.
По историјским подацима можемо видети да Велико Средиште никад није било издвојено као врло богат крај. Међутим, у овим крајевима ипак постоји нешто што привлачи туристе и не дозвољава да Велико Средиште остане непримећено. То су два велика замка која спадају међу најлепше у Војводини.

Велики старији дворац је приземан објекат, симетричне предње фасаде са доминирајућим портиком у средини. Четири масивна зидна стуба носе портик са средишњим степеништем. Близу овог изграђен је и мали дворац.

Од 1952. до данас је у великом дворцу Основна школа „Бранко Радичевић", а зграда малог дворца је, на жалост, напуштена и нема намену. Пошто овај велики спахијски дворац није изграђен наменски као школски простор, вршила се постепена и вишегодишња адаптација зграде за потребе основне школе.
Екстеријер је остао исти, а ентеријер се изменио - 4 учионице за разредну наставу и 4 за предметну наставу, просторија са позорницом, канцеларија директора и психолога, зборница, кухиња, радионица, котларница и тоалети. Конзерваторски радови су урађени током 1986-1987 године, али само на старијем великом дворцу.
Огромни парк са дрвећем ретке врсте и дубока хладовина постојали су само за одабране угледне грађане. Изузетно је простран, а данас у топлим, сунчаним данима у њему свако пронађе свој хлад. Парк је постао школско двориште са асфалтираним спортским тереном за рукомет, мали фудбал, кошарку, одбојку и саобраћајни полигон за децу предшколског узраста.

Наша школа је једна од најмањих основних школа у јужном Банату, пошто има нешто више од 100 ученика у осам одељења од првог до осмог разреда. У саставу школе је и забавиште, одмах поред школе, у којем су две групе полазника – предшколци и млађа група. Постоје и издвојена одељења у Малом Средишту (комбиновано одељење које ради на румунском наставном језику) и у Малом Жаму (два комбинована одељења – једно на српском и једно на румунском наставном језику)

Учешће школе у програму

Школа је ушла у програм „Школа без насиља“ децембра 2012. године. Од почетка програма родитељи су упознати са дефиницијом и појавом и типовима насиља кроз родитељске састанке, а са децом се ради на поштовању правила понашања, као и велики акценат се даје на превенцији насиља путем појачане понуде ваннаставних активности и секција као што су бадминтон и стони тенис, фото-секција, квизови знања и турнири у друштвеним играма.

Галерија