ОШ Душан Вукасовић Диоген, Купиново

Хоћу да се дружим и подршку да пружим, хоћу да певам и дивне снове сневам...

КОНТАКТИРАЈТЕ ШКОЛУ:

ОШ Душан Вукасовић Диоген, Купиново

Маршала Тита 1,
Општина Пећинци
22 419 Купиново

022/84 38 217


dvdiogen@gmail.com

/

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

О школи

• Школу похађа 412 ученика, а о њима се брине 57 запослених (наставника, стручних сарадника, помоћних радника, особља за правне и административно-рачуноводствене послове и др).

• ВИЗИЈА: Заједничким радом и ангажовањем ученика, наставника, родитеља и представника локалне заједнице побољшаћемо услове рада у школи, унапредити процес наставе и постигнућа ученика, и створити подстицајно и безбедно окружење за децу.
 
 
Превенција насиља у школи:

• Школа без насиља

Реализација пројекта започета 28.03.2006.
Наша школа је изабрана у првих 50 школа које су започеле реализацију овог пројекта.
Ментор пројекта је Невенка Крагуљац.
Плакету добили 09.04.2009. године, и програм још увек траје.


• Искуство у Школи без насиља

Стекли смо компетенције и смернице како интервенисати у случају насиља, и које активности предузети у циљу превенције. Мрежа школа је повећала размену искустава и примере добре праксе. Добили смо јасне, законом прописане, смернице и кораке.
У току школске 2012/13. родитељи 5/3 разреда покренули су иницијативу да се један ученик, због насилног понашања према вршњацима, измести из школе. Заказан је и обављен разговор са родитељима, коме је присуствовала и старатељ тог ученика, где су од почетне иницијативе одустали, јер су схватили да му је потребна помоћ. У рад је укључен ЦСР, а и упућен је на саветодавни рад на Клинику за дечију неуропсихијатрију. Одељенски старешина, као и стручна служба, редовно обављају саветодавни рад са учеником. Од тада се проблем донекле решио, више је прихваћен од других. Родитељи друге деце се не жале, већ му пружају помоћ. Спорадично направи проблематичну ситуацију, али се све то решава појачаним васпитним радом. Већина наставника је освешћена да се његови поступци схвате, а не да се одмах кажњава, и за све окривљује.


• Тим за заштиту деце од насиља

Љиљана Живковић (директор), Маријана Маринковић (педагог), Сања Грубор Млађеновић (психолог), Радослав Бастајић (домар)

Купиново: Нада Остојић (наставник ТИО), Станојка Гавриловић (нас. раз. наставе), Милева Мајсторовић (спремачица)

Ашања: Марјана Михајловић (проф. раз. наставе), Александар Ристић (проф. Географије), Драгица Драгаш (спремачица), Душан Мирковић (ложач) 

Обреж: Здравко Обренић (нас. руског језика), Наташа Дражић (нас. раз. наставе), Србијанка Ракић (спремачица)

Имена чланова Тима стоје на огласним таблама у матичној, и двема подручним школама. У сваком тренутку је присутан неко од чланова тима.


• Програм заштите деце од насиља

Радионице на тему насиља у одељенским заједницама (реализатор ОС, радионице ће припремити Тим); истраживања о учесталости и облицима насиља у школи, и начину реаговања на насиље и поређење са ранијим резултатима; Учешће Тима у решавању инцидентних ситуација са високим нивоом ризика, сарадња са другим институцијама - здравство, полиција, Центар за социјални рад; Саветодавни рад и подршка ученицима који трпе, врше насиље, и саветодавни рад; Подршка и саветовање родитеља, као и акција „дежурни родитељ“ у школи. Веома битан део програма су и традиционалне заједничке манифестације, ученика родитеља и наставника у школи.

• Активности наставника

Два пута годишње наставници организују игре асоцијације, квизове знања, игре без граница. Ове акције организују се за наше манифестације „Буђење“ и „Play day“. Такође, организована је ликовна колонија у оквиру ликовне секције, где су ученици били у посети етно кући у Купинову и инспирисани пејзажом, створили радове који су украсили хол школе. У оквиру географске секције, ученици су са наставником ишли у биоскоп.

• Активности ученика

Од 2012. године реализоване су две Форум представе ( једна 26.5.2012. а друга 8.6.2013.), а планира се и трећа крајем маја (30.6.2014.). Одржана су два фер плеј турнира, мешовитих екипа (родитељи/ученици; један 26.5.2012., а други 8.6.2013.). Ученици су осмислили и организовали два квиза: „Од гена до генија“ и квиз „Веселе дружине“, у којима су учествовале екипе ученика од петог до осмог разреда.
У току марта месеца Вршњачки тим је организовао акцију/конкурс за „НАЈФАЦУ/ФАЦИЛИЦУ“. Конкурс је био намењен свим ученицима школе. Ученици су имали право да гласају за ученика/ученицу из свог разреда који испуњава следеће критеријуме: добар друг/другарица; фер плеј играч/играчица; штити слабије и помаже другима у невољи; не прети никоме и не повређује никога; не учествује у тучама; не отима и не уништава туђе ствари; дружи се и са другачијима од себе; не исмева и не руга се другима; не искључује друге из друштва; не шири трачеве. Критеријуме за конкурс изабрали су чланови Вршњачког тима, а  гласало се по принципу један листић-један глас. Гласови су се убацивали у Кутију поверења. Чланови Вршњачког тима су сами израдили беџеве, којима су наградили победнике конкурса. Конкурс је организован на иницијативу ученика чланова ВТ-а, а имао је за резултат смањену учесталост насилног понашања. Кутија поверења отвара се једном недељно, а одговоре на питања ученика дају чланови ВТ-а и каче на огласну таблу.

• Сарадња са родитељима

Манифестације „ Буђење“, Ускршња радионица, Play day су активности у које су увек укључени родитељи. Родитељи имају задатак да заједно са децом и наставницима учествују у радионицама и занимљивим такмичењима. Такође, стручна служба организовала је радионице за родитеље „Учење и радне навике“, „Пубертет и адолесценција“ и „Комуникација са децом“, које је прошло педесетак родитеља.


• Сарадња са другим школама и локалном заједницом

Ученички парламент је учествовао на две седнице Ученичког парламента на територији општине Пећинци (октобар 2012. и октобар 2013.). Што се сарадње школе са локалном самоуправом тиче, остварује се изузетна сарадња када су наше манифестације у питању. На „Play day-у“ имамо госте из локалне самоуправе, а пружају нам и финасијску потпору, колико је то у њиховој моћи. Трудимо се да остварујемо добру сарадњу са локалним донаторима.

• Примери добре праксе, рад са ученицима који трпе/врше насиље и друго

Школа је реализовала ДИЛС/РЕФ пројекат „Образовна инклузија Рома“, као партнер (носилац пројекта је општина Пећинци), у оквиру кога је отворен продужени боравак намењен ромској деци и деци слабијег социо-економског статуса. У оквиру рада продуженог боравка реализоване су бројне активности, између осталог радионице „Поруке“, „ Код тебе ми се свиђа“, „Толеранција“, „Када ми неко каже“, „Особине које ценим код себе“. Ученици су организовали продајну изложбу својих радова (осликавање чаша) у оквиру „Play day-а“. У рад продуженог пројекта била су укључена деца која имају потешкоћа у понашању. Овако организовано време имало је ефекте: ученици су постали редовнији у школи, имали су урађене домаће задатке и дошло је, донекле, до развијања радних навика, као и смањене стопе насиља. Створена је атмосфера групне кохезије, а и видело  се задовољство и срећа на њиховим лицима, која је настала као последица овакве организације рада.

• Поделили бисмо са другим школама/поносни смо на:

Поносни смо на „Буђење“, манифестацију која се одржава у пролеће, а која има за циљ подизање позитивне атмосфере. Тај дан, после дуге и тмурне зиме,уз музику и песму, играмо лимбо денс, музичке столице, игре без граница. Двориште школе се претвори у „учионицу-веселионицу“, украшену насмејаним и ведрим лицима ученика, родитеља и наставника. У свим активностима учествују наставници, родитељи и деца. Поносни смо и на ликовну колонију, која је прави расадник талената. Хол школе је украшен дивним радовима талентоване деце. Имали смо кампању „Ја сам свој“ која се састојала у промоцији ненасилне комуникације, свести о постојању различитости и инклузивног образовања. Кампања је реализована израдом флајера и плаката и осликавањем мајца, а све на тему толеранције и промоције ненасилне комуникације и прихватања различитости. У кампањи су заједно учествовали ученици продуженог боравка, специјалног одељења, чланови Ученичког парламента и Вршњачког тима. Такође, поносни смо на конкурс за „НАЈФАЦУ/ФАЦИЛИЦУ“, којим смо подстакли ученике да се такмиче у добрим, позитивним вредностима.

Галерија
Одржана манифестација „Буђење“

3.4.2014. - у матичној школи у Купинову, и подручним школама у Ашањи и Обрежу, ученици од 1. - 8.разреда радовали су се првим пролећним зрацима Сунца на манифес...

Реализована Ускршња радионица

16.4.2014. - у матичној школи у Купинову, и подручним школама у Ашањи и Обрежу од 11-13 часова, реализована је Ускршња радионица у којој су учествовали ученици ...

Осми по реду "Play day" - Дан за дружење и игру

Дана 30.5.2014. године (петак) одржаће се осми по реду Play day - Дан за дружење и игру. У реализацији истог укључују се сви којима ради машта, имају вољу и жељ...