ОШ Филип Филиповић

Филип је школа у свему јака, радост и знање за сваког ђака

КОНТАКТИРАЈТЕ ШКОЛУ:

ОШ Филип Филиповић

Булевар ослобођења 317,
Општина Вождовац
11 010 Београд

011/ 3098-280

011/2469-629


os.ffilipovic@open.telekom.rs

http://www.filipfilipovic.edu.rs/

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

О школи

Школа се налази  преко пута Бањичке шуме и Спортског центра "Бањица". Припада територији општине Вождовац. Школу похађа око 794 ученика распоређених у 29 одељења. Школа је саграђена 1959. године и од тада се у њој одвија настава. Као једна од ретких школа у Београду имамо своју школску радио станицу у чијем раду учествују и наши ученици. Имамо информатички кабинет са 29 рачунара, опремљен Дигиталном учионицом. У сарадњи са  Министарством просвете, у оквиру пројекта ДИЛС, 2010. године је отворен „Школски креативни кутак“. Кутак има обавезан циљ – ширење искуства из Школе без насиља и то пре свега преношењем знања у школама партнерима које нису у пројекту ШБН. Тај простор  користе за рад секције, Ђачки парламент и Вршњачки тим.

Трудимо се да у нашој школи деца не буду пасивни посматрачи.

Покушавамо да их ангажујемо учешћима на литерарним и ликовним конкурсима, разним такмичењима, радом у секцијама, спортским активностима, помагању у изради школских листова, итд. Годинама имамо ученике који освајају прва места на републичким такмичењима из лингвистике и српског језика и бројним такмичењима из физике, биологије и спортских активности. Многи ученици волонтирају у Ботанчкој башти, организују и спроводе разне хуманитарне акције, дочекују ученике са Косова у оквиру акције Мала матура велико срце, играју форум сцене, учествују на Фестивалу плеса у Шумицама, такмиче се у краснопису, на Малој олимпијади, снимају спотове у сарадњи са Инцест траума центром и УНИЦЕФ-ом, друже се у Ђачком креативном кутку...

Учешће школе у програму

Наша школа је у пројекту УНИЦЕФ-а „Моја школа – школа без насиља“, од школске 2005/2006. године. Такође је и део пројекта „Стварност и наше место у њој“ који је финансирао Save the Children из Норвешке у сарадњи са Центром за права детета из Београда.

За пројекат „Моја школа – школа без насиља“ добили смо од УНИЦЕФ-а плакету за успешну реализацију тог програма.

Многе активности које радимо доприносе добром развоју ученика. У школи функционише Ђачки парламент, секција „За права детета“, Вршњачки тим, Форум театар, Тим за заштиту деце од насиља, занемаривања и злостављања, многе секције, а радио-станица се користи у настави и у ваннаставним активностима.

У оквиру ДИЛС пројекта конкурисали смо нашим пројкетом „Школски креативни кутак“ и добили средства за реализацију. У протеклом периоду смо захваљујући том пројекту направили школски креативни кутак у коме се реализују ваннаставне активности ученика и тиме ствара безбедан и подстицајан амбијент за ученике. Сачинили смо и Правилник о раду школског креативног кутка.

Такође смо кроз наведени пројекат могли да реализујемо едукацију наставника и ученика како наше тако и још четири партнерске школе са општине Вождовац (ОШ „Васа Чарапић“, ОШ „Бранислав Нушић“, ОШ „Војвода Степа“, ОШ „Карађорђе“). Едукације су биле у области медијације и Ученичког парламента, као и креирања рада у оквиру одељењских заједница. Ученици и наставници су имали семинаре: Учионица добре воље, Оснаживање младих за формирање ученичког парламента и Оснаживање младих за вршњачку медијацију.

Стручни сарадници свих пет школа креирали су упитник о електронском насиљу за ученике 6, 7. и 8. разреда, реализовали истражвање и обрадили податке. Резултате истраживања презентовали смо у својим школама и на нивоу општине, града и у УНИЦЕФ-у. Након истраживања организована је трибина о електронском насиљу за ученике, родитеље и наставнике свих пет школа.

Заједнички смо обележили Дан ненасиља и Дан заштите деце од злостављања и занемаривања кроз Форум театар и радионичарски рад који је осмислио наш тим. Продукти ученика су чинили покретну изложбу која је промовисана у свих пет школа.

Представници Ђачког парламента наше школе су реализовали своју идеју размене ученика у партнерским школама што је било веома запажено. То је представљено у заједничком  часопису „Портал“.

Успешно смо организовали и округли сто на тему „Превенција насиља и наша улога у њој“. Гости су били  Љубица Бељански Ристић, Драгана Коруга, Јасмина Николић и Љиљана Богавац.

За одељењске заједнице 5. и 6. разреда  у којима има ученика са проблемима у понашању креирали смо радионице које су реализовале одељењске старешине. Евалуације ученика са тих радионица обрадили су стручни сарадници ових школа и представљени су како школама тако и широј локалној заједници.

На сајту УНИЦЕФ-а налази се снимак у коме су учествовали ученици, родитељи и наставници наше школе, а у коме је приказан значај ангажовања одраслих у школи, са нагласком на активном учешћу родитеља у превенцији насиља (http://www.youtube.com/watch?v=GZCAqc8bjGM).

Из свега је проистекао заједнички часопис „Портал“ који се бавио превенцијом насиља и који је објавила наша школа, а којим се јако поносимо.

Свим овим активностима промовисали смо идеју „Школе без насиља“, а уједно смо имали визију да будемо лидери у својој локалној заједници, што сматрамо да смо углавном и постигли.
У оквиру II, III и IV конференције „Моја школа – школа без насиља“ учествовали смо као школа са примерима добре праксе. Наш Форум театар је посебно био запажен.
Љубица Бељански Ристић у протеклом периоду је пет пута доводила наставнике који пролазе обуку за Форум театар у оквиру програма „Моја школа – школа без насиља“. Ученици наше школе, чланови Форум театра, учествовали су на БИТЕФ-у (БИТЕФ-полифонија), Сајму књига (Сајам образовања „Звонце“), у програмима Инцест траума центра, на конференцијама Школе без насиља, а  у школи су посебни носиоци превенције насиља.
Чланови Форум театра учествовали су у јавним часовима Инцест траума центра едукативног циклуса „Од класичне до 3D интернет учионице“
Захваљујући Форум театру који је освојио прву награду на наградном такмичењу Инцест траума центра, ученици, родитељи и наставници наше школе добили су бесплатну едукацију у области сексуалног насиља. Продукт тога био је спот о борби против сексуланог насиља у кампањи „Прекинимо ћутање“ (са нашим ученицима) који је емитовам на телевизијама, на Вимблдону, а и даље се приказује у аутобусима градског превоза.

У школи се поклања пажња свој деци, а посебно деци са тешкоћама у развоју као и даровитим ученицима. Школски тим за школу без насиља има свој годишњи програм који је богат активностима које промовишу превенцију насиља, што може да се види у документацији школе и на сајту школе  (http://www.filipfilipovic.edu.rs/).
Већ четири године има акцију Ђачког парламента „У туђим ципелима“ у којиј ученици током једног дана воде школу.
На видеу поред можете погледати и филм о активностима ученика у школи . Носиоци филма су сами ученици, а снимали су га волонтерски аматери Вук Савић и Светозар Петровић.
Прошле године у посети школи, а у организацији УНИЦЕФ-а, била је Ана Ивановић. То је и медијски пропраћено.
Професорка Драгица Гајица Љуботина је боравила у Пољској на студијском путовању и пратила реформу школства у Пољској. Поменута колегиница је и саветница на СОС телефону.

Галерија