ОШ Сава Максимовић, Мраморак

Моја школа - сигурна школа

КОНТАКТИРАЈТЕ ШКОЛУ:

ОШ Сава Максимовић, Мраморак

Жарка Зрењанина 57,
Општина Ковин
26 226 Мраморак

013/2753-203

013 2753 802


ossmaksimovic@madnet.co.rs, snezanabrzovan@gmail.com

http://www.skolamramorak.edu.rs/

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

 

О школи

Наша школа је заправо једина школа у месту Мраморак. Некада са много већим бројем ђака, а данас, нажалост школа броји 203 ученика. У школи је запослено 6 наставника разредне наставе, 21 предметни наставник, директор, 2 стручна сарадника - библиотекар и педагог, секретар, шеф рачуноводства, домар и три помоћне раднице.

Превенција насиља у школи

Школа без насиља

Школа је  започела реализацију програма: 04.12.2007. потписивањем меморандума. Средства је обезбедио УНИЦЕФ. Име и презиме ментора: Ана Новковић. Школа је добила плакету 13.5.2010.године/програм још увек траје.

Искуство у Школи без насиља

 Оно што је школа добила уласком у програм и спровођењем активности је свест о томе да је насиље присутно и да је потребно пре свега радити на превенцији насиља, али и развијати став о томе да је насиље нешто што не желимо да толеришемо, и нешто чему желимо да се адекватно супротставимо.  Такође смо спровођењем активности и самим протоком времена схватили да је ово програм који нам даје дугорочне резултате, резултате који можда нису видљиви одмах али су дугорочни и стабилни. Највећи изазов је свакако чињеница да смо покушали да допринесемо идеји о томе да се малим корацима и свакодневним активностима може променити свест о насиљу, као  то да сви учесници школског живота могу и треба да утичу на превенцију насилних облика понашања у школи. Још једна тешкоћа са којом смо се сусрели је и укључивање родитеља и локалне самоуправе у активности које спроводимо.

Тим за заштиту деце од насиља

 В.Д. директора школе, Зоран Ђурић, радним данима од 8-14
Даниела Главонић, педагог школе, радним данима 8-14ч
Драгана Лазаревић, наставник информатике, време отворених врата
Драгана Пауновић, наставник српског језика,  време отворених врата
Набојша Томић, наставник физичког васпитања,  време отворених врата
Жанијел Шубља, наставник музичке културе,  време отворених врата
Љиљана Крничан, проф,разредне наставе,  време отворених врата
Мариника Пурић, стручни сарадник-библиотекар, радним данима 8-14
Лућијан Чолак, проф.разредне наставе,  време отворених врата
Викториа Крничан, проф.разредне наставе,  време отворених врата
Александра Сорајић, наставник енглеског језика и грађанског васпитања, време отворених врата
Представници ученика, у оквиру одељења
Представници родитеља, на Савету родитеља
Представници Локалне заједнице
 

• Програм заштите деце од насиља

 Развијање и поштовање богатства различитости и културе понашања у оквиру образовно - васпитних активности, дефинисање правила  понашања и последица кршења правила, дефинисање улога и одговорности у  примени процедура и поступака. Усклађена и доследна примена процедура у ситуацијама насиља и евидентирање случајева насилног понашања, подршка ученицима који су посматрачи да реагују конструктивно.

• Активности наставника 

- Oсмишљен је и реализован промотивни спот (снимљен у школи, а идеју су дали наставник сарадник и чланови ВТ-а , који су спот  осмислили и одглумили).

- Одржано је спортско дружење ученика и наставника кроз неколико игара попут полигона спретности, трке у џаковима, штафете, повлачења конопца и др.

- Наставници - чланови тима су презентовали рад Вршњачког тима и  пренели искуства из сопствене школе партнерским школама у оквиру ДИЛС пројекта.

- У организацији наше школе одржан семинар за запослене у циљу стицања знања и вештина успешне комуникације међу запосленима;

- Помоћ ученицима у осмишљавању и реализовању представе „Заборављени бонтон“.

- Одељењске старешине нижих разреда реализују превентивне радионице са ученицима на часовима одељењског старешине и анимирани филм „Уа неправда“.

- Одељењске старешине виших разреда на часовима одељењског старешине реализују радионице превенције насиља.

-На часовима одељењског старешине реализују се радионице „Учионица без насилништва“, „Учионица добре воље“, „Бонтон“...

- Предметни наставници на годишњем нивоу планирају у овиру различитих наставних тема одређене наставне јединице које су у функцији превенције насиља.

- Евидентирају се случајеви насилног понашања.

- Одељењске старешине на полугодишњем нивоу сачињавају извештаје о превентивним и евентуалним интервентним активностима.

• Активности ученика

- Формиран Вршњачки тим и Форум позориште

- Постоји кутија поверења „Тетка Савета“ и сваког последњег Чос-а у месецу одељењске старешине прикупљају питања и сугестије ученика у кутију поверења

- Децембра 2008. године снимљен је промотивни спот - реклама који промовише ненасиље, спот је снимљен у школи, учествовало је 10 ученика наше школе

- Априла месеца 2009. године су ученици ВТ и Форум театра извели акцију кречења зидова дворишта школе и исписивање графита, учествовало је 14 ученика и они су били иницијатори, акција је довела до оснаживања ученика да се креативно изражавају као и да се међусобно друже ученици различитих узраста. Акција је поновљена и наредне године, а наставља се и у овој школској години. 

- Маја месеца 2009. године одржано је спортско дружење наставника, ученика и родитеља. Јуна 2011. године спортска активност ученика наше школе и двеју партнерских школа - турнир у одбојци. Годину дана касније, спортско дружење наставника и ученика у међусобном „окршају“ спортских активности - полигон спретности, трка у џаковима, повлачење конопца и др. Децембра месеца 2012. године такмичење у баскету, а ове школске године такмичење у одбојци.

- Маја месеца 2009. године у организацији Вршњачког тима је одржан маскембал и прва караоке журка чији су иницијатори били ученици. Журка је поновљена и наредних година.

- Јуна месеца 2009. на иницијативу Вршњачког тима расписан је ликовно-литерарни конкурс „Моја породица-сигурна породица“.

-  Октобра 2010. године изведена је представа „Заборављени бонтон“

- Октобра 2010. године одржана је Дебата у којој је учествовало 6 ученика и 6 наставника које су ученици бирали. Ученици су бирали и теме о којима се дебатовало. Ово је био начин да се на конструктиван начин и аргуменовано супротставе и размене ставови и мишљења. Пошто је прва дебата била више него успешна, поновљене су још две наредних година.

- Априла 2011. године симболичано је промовисано дружење акцијом садње дрвета „пелцер пријатељства“. Наиме, садња је обављена у нашој и партнерским школама у оквиру Дилс-а.

- Јуна 2011. одржан је квиз „Знањем против насиља“, а наредне године  „Слагалица“ и „Музички тобоган“.

• Сарадња са родитељима 

- Радионице са родитељима које реализују одељењске старешине

- Реализован је спортски дан, низ спортских игара у којима су учествовали наставници, ученици и родитељи
 

• Сарадња са другим школама и локалном заједницом

- Организована је трибина на тему  „Умем и хоћу насиљу да кажем не". Осим ученика наше школе, учествовали су и ученици партнерских школа у оквиру ДИЛС пројекта 
- Осмишљавање и рад на часопису „фер плеј“ у коме су учествовали наставници и ученици наше школе и партнерских школа у оквиру Дилс пројекта 
- Дом културе у Мраморку уступа свој простор за одржавање приредби и извођење представа.

• Примери добре праксе, рад са ученицима који трпе/врше насиље и друго .

- Организовање и реализација посебно осмишљеног часа у оквиру пројекта „Етно дан“ је пример толеранције и прилика када су ученици, припадници румунске националне мањине  заједно са осталим ученицима осмислили и реализовали час и том приликом представили румунску културу и традицију. Представа у којој су глумили ученици је приближила румунску културу и језик- Учествовање у креирању часописа школе, писање чланака и уређивање часописа

- Рад фото секције
 

• Поделили бисмо са другим школама/поносни смо на: 

- Рад вршњачког тима

- Рад Форум театра

- Снимање спота (спот се може преузети са сајта школе: www.skolamramorak.edu.rs

Радом Вршњачког тима и Форум театра, односно акцијама које смо већ навели можемо да утичемо пре свега искуства и размењујучи примере добре праксе са другим школама.

Галерија