ОШ Вељко Ђуричин, Јарковац

Moja школа – оаза мира за све!

КОНТАКТИРАЈТЕ ШКОЛУ:

ОШ Вељко Ђуричин, Јарковац

Трг др Станислава Букурова 12,
Општина Сечањ
23250 Јарковац

023/857 533


osjarkovac@gmail.comГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

О школи

Основна школа „Вељко Ђуричин“ налази се у центру села Јарковац  на Тргу др Станислава Букурова 12. Школа носи име по знаменитом Јарковчанину Вељку Ђуричину, родољубу који је из градске средине у родни Јарковац пренео идеје и кретања у култури, спорту и друштвеном животу уопште. Посебне заслуге му припадају за осниваље сеоске читаонице.

Школа је основана 1772. године и једна је од најстаријих војвођанских школа. Првобитно је била верског карактера и пружала је основна знања из читања и математике. У прво време није постојала школска зграда, па се настава изводила у црквеним или у изнајмљеним просторијама богатијих Јарковчана. Године 1852. црквена општина због повећања броја ђака подиже школску зграду. Нова школска зграда сазидана је 1890. године. У оквиру ње су били учитељски станови и радионица. Године 1905. у школској згради отвара се и прво забавиште.

Између два светска рата школа носи назив Краља Петра I Карађорђевића- Ослободиоца. Од 1945-1965. године њен званични назив је Основна школа Јарковац, а од 1965. године школа носи назив ОШ „Вељко Ђуричин“.

Данас школа има 175. ученика и највећа је по броју ђака у општини Сечањ. Настава се одвија на српском наставном језику. 

Учешће школе у програму

ОШ ,, Вељко Ђуричин,, Јарковац је ушла у пројекат ,,Школа без насиља,, октобра месеца 2012. године. Ментор пројекта је Вида Грујић из Зрењанина. У току досадашњег рада одржано је низ менторских предавања и радионица. Спроведене су различите врсте анкетирања ученика, родитеља и запослених из ове области.

Повећана је свест о спречавању и препознавању различитих облика насиља. Деца су научила да препознају насилне ситуације, коме да се обрате и као да реагују. Појачано је дежурство наставника у циљу веће безбедности ученика. Формирана је унутрашња мрежа као и спољашња мрежа заштите од насиља.

Превентивне мере:

  • Организовање спортских такмичења - Ученици су током ових такмичења показали ,,фер-плеј,, у спортском такмичењу и бодрењу својих тимова.
  • Радионице - Током радионичарског рада ученици су развили способност уважавања и поштовања туђег мишљења. Радионице су допринеле развијању толеранције  код свих ученика.
  • Сандуче поверења – ученици су своја питања и предлоге убацивали у Сандуче под шифром, а од стручног сарадника су добијали одговоре
Галерија